De essentie van Pilates-training:


centrum van je kracht: bij alle bewegingen die je dagelijks met je armen en benen doet, komt de kracht om deze bewegingen te sturen vanuit je romp. Ofwel: je buikspieren, lage rugspieren, heupen en bilspieren. Pilates noemt dit je krachtcentrum. Ik besteed tijdens de training veel aandacht aan deze spieren, om een sterke basis te leggen waarop je (ook) in je dagelijks leven kunt steunen. Dit voorkomt een ingezakte houding, rugklachten, zelfs de vorming van “zwembandjes”.


concentratie: als je traint, doen je hersenen mee. Zij stimuleren je lichaam tot actie!

beheersing: Pilates heet ook "de kunst van de beheersing". Geen slordige en wilde bewegingen. Alle oefeningen hebben een doel. Elke beweging heeft een functie en de kern zit in beheersing.


precisie: je kunt beter één beweging correct uitvoeren dan heel veel bewegingen slordig.


souplesse: je traint niet met statische, geïsoleerde bewegingen want zo functioneert je lichaam van nature ook niet. Het uitgangspunt is soepele, natuurlijke bewegingen met dynamische energie in plaats van snelle bewegingen met schokkende, geïsoleerde energie.


ademhaling: met een goede ademhaling beheers je je bewegingen beter, tijdens oefeningen en in het dagelijks leven.


verbeelding: leuk om te ontdekken is, dat je je hersenen kunt benutten om je lichamelijke bewegingen te verbeteren! Als je beelden oproept, leveren je hersenen een (onbewuste) bijdrage aan je bewegingen.


"Na 10 sessies vóel je het verschil, na 20 zíe je het en na 30 heb je een heel nieuw lichaam."
Joseph Pilates

en verder: 


Zorg dat je plezier hebt (want dan houd je het vol) en forceer niets. Het mag best lastig zijn, maar als het pijn doet stop je er mee. Na een tijdje voel je het effect van de oefening en ga je de resultaten boeken die je wil. De training verwaarloost geen enkele spiergroep. Je lichaam traint als één geheel en je gebruikt je spieren gelijktijdig. Je traint dus heel effectief.